Select Page

Synopsis

Deze internationale bestseller van Robert B. Cialdini leert je alles over invloed. Welke technieken worden er gebruikt om jou “ja” te laten zeggen tegen een aanbod en hoe kun je deze technieken zelf ook toepassen?

 

Samenvatting

Hoe vaak gebeurt het je dat je iets koopt dat je eigenlijk niet nodig hebt? Een keukenapparaat dat in de kast staat, of een fitnesstoestel dat op zolder staat te verstoffen? Misschien heb je weleens geld gegeven aan een of ander vaag goed doel dat je niet kende, of heb je een abonnement op de sportschool waar je een jaar aan vast zit, terwijl je haast nooit gaat sporten. iets dat je natuurlijk van tevoren al wist.

Als je jezelf hierin herkend, dan ben je één van de vele mensen die ten prooi zijn gevallen aan een professional die precies wist op welke knoppen hij moest drukken om je te laten doen wat hij wilde.

Maar wat is de reden dat je in bepaalde situatie toezegt op iets dat je eigenlijk niet nodig hebt? Dat leer je in het boek van Robert B. Cialdini: Invloed.

 

Voorgeprogrammeerd

Vrouwelijke kalkoenen zijn ontzettend goede moeders en erg beschermend voor hun kuikens. Dit moedergevoel is echter sterk afhankelijk van de manier waarop een kalkoen kuiken piept. De moeder is zo afgestemd op dat ene geluid, dat het direct en vanzelf voor haar kuiken gaat zorgen. Maar als haar kuiken het piepende geluid niet maakt, zal de moeder het kuiken negeren en in sommige gevallen zelfs doden.

De kalkoen is zo geprogrammeerd om automatisch te reageren op het geluid, dat een test met een opgezette bunzing, waarin een cassette bandje zat verstopt met het piep geluid van een kalkoen kuiken, resulteerde in een moeder kalkoen die direct ging zorgen voor de bunzing.

Dit terwijl de bunzing de natuurlijke vijand is van de kalkoen en dezelfde kalkoen eerder nog de opgezette bunzing (ditmaal zonder geluid) had aangevallen.

Maar een mens is zo toch niet voor de gek te houden? Dat zou je denken!

Wil je de hele samenvattingen in je mailbox ontvangen? Klik dan hier.