Heb jij een coachingsbedrijf, train je je klanten of geef je ze advies vanuit je consultancy bureau? Is je website je online visitekaartje of wil je het vooral gebruiken om nieuwe klanten te werven? Het is wellicht een klein beetje kort door de bocht, maar meer bezoekers betekent vaak ook meer klanten. Wanneer je meer bezoekers op je website wilt krijgen, zonder te investeren in advertenties, zul je je website hoger in Google moeten zien te krijgen. Waarschijnlijk heb je al eens gehoord dat je SEO toe moet gaan passen. SEO, ofwel search engine optimization vertaald zich vrij in het Nederlands naar zoekmachine optimalisatie.
Het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Waarom je dit moet doen? Omdat je makkelijker gevonden wilt worden natuurlijk. Hoe beter jij je site hebt ingericht, des te sneller wordt je getoond in SERP (search engine result page) van Google. Dit kan al snel leiden tot veel meer bezoekers voor je website.
Zoekmachineoptimalisatie is op te delen in 3 segmenten:
- On-page SEO
- Off-page SEO
- Technical SEO
Wat is On-page SEO
On-page SEO is alles wat je kunt doen aan de inhoudelijke content op je website. Het is het hebben van de juiste content waarnaar mensen op zoek zijn. In een zoekwoordenonderzoek ga je op zoek naar keywords die voor jouw bedrijf relevant zijn. Het zijn de woorden waar men op zoekt in zoekmachines als Google wanneer men op zoek is naar informatie.
Het doen van een zoekwoordenonderzoek is van belang wanneer je beter gevonden wilt worden in Google. Er zijn tal van onderdelen die je website moet beheersen om goed gevonden te worden in Google. Het is echter het gebruik van relevante zoekwoorden in de juiste context die ervoor zorgt dat men je makkelijker kan vinden.
Wat je niet moet doen
Laat ik meteen even vermelden wat je vooral niet moet doen om hoger in Google te komen. Je moet vooral niet onnatuurlijk gaan schrijven voor Google zelf. De zoekmachine wil een zo goed mogelijk advies geven over waar mensen kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Google probeert dus met het indexeren van websites, zo goed mogelijk mensen na te bootsen. Overdreven vaak je keywords gebruiken en je website vol zetten met dubbele content zal averechts werken en waarschijnlijk ook bestraft worden door Google. Wanneer je een website hebt dat gaat over de AVG wet, snapt Google heel goed dat GDPR, cookies, beveiliging, privacy en vele andere woorden allemaal een connectie hebben met AVG. Het gaat dus niet direct om het gebruiken van de keywords, maar ook synoniemen en zinnen die ongeveer hetzelfde omschrijven.
Er zijn veel (betaalde) tools beschikbaar die je helpen met het vinden van de juiste keywords. Iedere tool heeft haar eigen plus- en minpunten. Om een start te maken met het on-page SEO, wil ik je aanbevelen niet direct te starten met uitgebreide en betaalde software. Begin eerst maar eens met het op orde brengen van de basis. Hiervoor zijn ook gratis opties beschikbaar.
Zoekwoorden zoeken
Als je een zoekfunctie invoert in Google, zal Google deze automatisch aan proberen te vullen met woorden waarvan de zoekmachine denkt dat deze relevant zijn. Je kunt er vanuit gaan dat de zoekmachine dit doet omdat hier simpelweg vaak op gezocht wordt en de kans dus groot is dat jij hier ook op zoekt.
Wanneer ik bijvoorbeeld zoek op: Hoger in Google komen, vult de zoekmachine dit al aan met relevante vragen. Dat is te zien op onderstaande afbeelding:
Dit is al best een aardige lijst met zaken waar mensen op zoeken. Bovendien geeft de resultatenpagina van Google je nog meer handige informatie en wel in het onderste blok van de pagina:
Zoekwoordplanner
Als je nog geen Google ads account hebt, is het het zeker waard dit hier te doen: https://ads.google.com. Het geeft je namelijk toegang tot een krachtige tool waarbij je op basis van een aantal door jou ingevoerde zoekwoorden, kunt zien wat het geschatte zoekverkeer is. Hoe je dit doet?
- Login op je Google ads account
- Klik in je dashboard op tools en instellingen (de steeksleutel)
- Klik in de kolom planning op zoekwoordplanner
- Klik op nieuwe zoekwoorden ontdekken
- Vul een aantal van je zoekwoorden in en klik op aan de slag
De zoekwoordplanner geeft je nu een uitgebreide lijst met zoekwoorden, inclusief maandelijks zoekvolume en andere kenmerken. De zoekwoord suggesties die Google je geeft, kun je vervolgens downloaden en openen in Excel. Door dit te doen maak je voor jezelf een super handig overzicht met relevante zoekwoorden, waarmee je aan de slag kunt gaan voor je blogs, vlogs en andere content.
Andere tools
Je pagina laten analyseren? Dat kan ook gratis, dankzij SEO guru Neil Patel. Op zijn website kun je gratis (en in het Nederlands) een SEO check laten uitvoeren: https://neilpatel.com/nl/seo-analyzer/.
Een tweede handige tool om te gebruiken is die van https://buzzsumo.com/. Op deze site kun je op basis van door jou ingevoerde keywords, zien welke content het meeste engagement krijgt op verschillende social media kanalen. De gratis versie is beperkt, maar wel handig om zo nu en dan te gebruiken wanneer je op zoek bent naar nieuwe content ideeën.
Wanneer je je content gaat plaatsen op je website, kun je Google helpen om je pagina zo goed mogelijk te indexeren. Wil je hoger in Google komen, dan zul ook hier aan een aantal basisregels moeten voldoen. Gebruik bijvoorbeeld een goede titel (H1 tag) die exact de inhoud van je artikel of blog samenvat. Gebruik tussenkopjes (H2 tags) om je tekst in heldere blokken op te delen. Dit is niet alleen goed voor de zoekmachines, maar ook erg prettig voor de lezers.
Interne en externe links
Je kunt op je website zowel intern, als extern linken naar andere pagina’s. Wanneer je een interne link plaatst, wil dat zeggen dat je lezer meer informatie kan lezen over een specifiek onderwerp, op een andere pagina van je website. Ik kan me voorstellen dat je bijvoorbeeld niet goed weet wat voor content je allemaal op je website kunt plaatsen. Daarom heb ik een cheat sheet voor content ideeën voor je gemaakt.
Externe links zijn links naar andere websites, dan die van jezelf. Nu hoef je natuurlijk niet direct naar al je concurrenten te linken, al is het wel goed voor je ranking om aan bronvermelding te doen. Google kan hierdoor zien dat je je alles wat je zegt ook goed kunt onderbouwen. Een voorbeeld van een externe link is mijn tip om eens een kijkje te nemen op de website van Neil Patel, waar je je website gratis kunt laten analyseren.
Werken met de Yoast plugin
Wanneer je met een WordPress website werkt, is het sterk aan te raden de Yoast plugin te installeren. Deze plugin is bijna een begrip geworden voor WordPress gebruikers. Op elke pagina die je maakt, geeft de plugin aan welke verbeterpunten je nog kunt toepassen op je pagina dat zorgt voor een betere optimalisatie.
Een handige toevoeging is dat je direct je Meta titel, beschrijvingen en slug kunt toevoegen. Dit zijn de titel van een pagina die je ziet op een zoekmachine resultaatpagina, de beschrijvende tekst die iemand aan moet zetten om op de link te klikken en de complete URL van de pagina.
Als laatste kun je hier ook je focus keyphrase toevoegen, ofwel de zin waarop je wilt scoren in zoekmachines.
Groene bolletjes van Yoast
Men heeft het wel eens over de groene bolletjes van Yoast. Dit heeft te maken met de wijze waarop Yoast je pagina beoordeeld. De plugin heeft een aantal punten waarop je pagina geanalyseerd wordt. Scoor je laag op een punt, dan krijg je een rood bolletje. Scoor je gemiddeld op een punt, dan krijg je een oranje bolletje en wanneer je goed scoort op een punt, dan krijg je een groen bolletje.
Yoast telt van de gehele analyse de punten bij elkaar op. Wanneer je hoog genoeg scoort, krijg je een groen bolletje voor je leesbaarheidsanalyse en je focus keyphrase. Dit houdt in dat je tekst makkelijk te lezen is voor mensen en je je keywords goed op orde hebt.
Maak er vooral geen sport van om alleen maar groene bolletjes te scoren. De Yoast plugin is erg handig om te gebruiken, maar je moet niet voor Yoast gaan schrijven. Zolang je een goed lopend artikel hebt, dat vol staat met handige informatie voor je doelgroep, ben je al op de juiste weg. Als je dan niet 100% je groene bolletjes op orde hebt, is dat helemaal niet erg.
Wanneer je je on-page SEO orde hebt, ben je al goed op weg naar een betere score in zoekmachines.
Wat is off-page SEO
In tegenstelling tot mijn verhaal over on-page SEO, kan ik over off-page SEO kort en bondig zijn. Dit is namelijk SEO dat niet direct plaatsvindt op je eigen website. Het zijn de links op andere websites die naar jouw website verwijzen, waardoor je een hogere ranking kunt krijgen in je zoekmachines.
Krijg je soms ook wel eens een mailtje binnen van een ondernemer die graag een linkje wilt ruilen met je? Zij plaatsen de link naar jouw website op hun website, als jij hetzelfde doet. Vaak hebben deze bedrijven een pagina met linkpartners. Dit is vooral wat off-page SEO juist niet is.
Zoekmachines kijken naar een aantal factoren bij het analyseren van externe links. Dit is onder andere of de content relevant is met de gegeven link naar de externe pagina. Plaats je als ondernemerscoach een link op je website van de lokale cafetaria, dan zal Google dit niet relevant vinden. Wanneer je een link plaatst naar een netwerk website voor ondernemers, dan zal de zoekmachine dit logisch vinden.
De beste tip die ik je kan geven betreft off-page SEO is dat je simpelweg super goede content moet maken, waardoor mensen naar jouw site gaan refereren wanneer ze mensen meer achtergrondinformatie willen geven over bepaalde onderwerpen.
Wat is technical SEO
Technical SEO is alles wat te maken heeft met de techniek van je website. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben en een aantal zaken die je zelf kunt (laten) regelen:
- Is je website logisch ingedeeld
- Kan Google je website indexeren
- Heb je een snelle website
- Is je website geoptimaliseerd voor mobiel
- Heb je een SSL certificaat
- Zijn je afbeeldingen geoptimaliseerd
Het is sterk aan te raden om hier een expert naar te laten kijken.