Select Page

Een goede content marketing strategie valt of staat bij de uitvoering ervan. Je kunt ontzettend lang hele mooie plannen bedenken, maar op het moment dat je het pas uit gaat voeren gaat het je pas echt succes opleveren.

Het grootste gedeelte van de ondernemers die ik spreek hebben allemaal dezelfde uitdaging: Het is zo verdomde lastig om telkens maar weer nieuwe content te bedenken. Hoewel het schrijven van lange inhoudelijke blogs een positieve bijdrage kan leveren aan je Google ranking, wil dit niet zeggen dat je alléén maar lange blogs moet schrijven. Er zijn vele manieren om je doelgroep te voorzien van inspirerende content. Dit hoeft je helemaal niet veel tijd te kosten, sommige stukken zijn zelfs binnen een paar minuten te maken.

Om je op weg te helpen met je contentmarketing heb ik deze lijst voor je gemaakt. Zie het als een cheatsheet voor contentmarketing ideeën.

 

How to’s

Een how to is niets meer dan jouw antwoord op de vraag die veel mensen hebben: Hoe doe je x of hoe maak je Y. Wanneer je op Google gaat zoeken kun je tal van voorbeelden vinden van mensen die op zoek zijn naar hoe ze iets moeten doen. Als jij het antwoord hebt, deel dit dan met ze.

 

Content curation

Content curation is het delen van interessante content die je tegenkomt. Ik noem dit altijd “pluk de dag content”. Stel je voor dat je een voedingscoach bent. Waarschijnlijk lees je dan vaak artikelen om je expertise te vergroten. Wanneer een artikel interessant is voor je doelgroep, deel dit dan ook met ze. Het is helemaal niet erg dat het je eigen content niet is. Je bent het tegengekomen, hebt het geplukt en geeft het nu door aan anderen.

 

Case studies

Schrijven over Case studies is een uitstekende methode om je doelgroep te inspireren en je autoriteit uit te bouwen. Als jij actief bent als fitness coach en je hebt een specifiek programma ontwikkeld, dan kun je allerlei advertenties erop loslaten om klanten te krijgen. Wat je ook kunt doen is ervaringen delen van mensen die bij jou dit programma hebben gevolgd. Vaak zijn die juist de mensen waarmee potentiële klanten zich kunnen identificeren, waardoor dit een grote aantrekkingskracht heeft.

 

Ebooks

Het schrijven van een ebook is niet alleen ontzettend leuk, het is ook nog eens erg goed voor je bedrijf. Aan de ene kant is het een groot stuk content, dat je kunt opdelen in kleine stukken en weer kunt delen met je doelgroep. Aan de andere kant is een ebook een gigantische lead magnet, waarmee je leads kunt verzamelen die je weer kunt benaderen met het verkopen van je diensten.

 

Nieuwsbrief

Ok, toegegeven het woord nieuwsbrief is een beetje achter haalt. Mensen die hun email adres aan je geven, kun je middels het sturen van emails bereiken en converteren tot klant.

 

Samenvattingen van boeken

Stel je voor dat je een heel interessant boek hebt gelezen over een onderwerp uit jouw vakgebied. Zou je mensen kunnen inspireren met enkele zaken die je hebt geleerd uit dit boek?

 

Reviews van tools

Tools en middelen die jijzelf gebruikt kunnen ook hartstikke handig zijn voor de mensen die je volgen. Ze vinden het vaak super interessant om te lezen welke jij gebruikt en vooral ook hoe je ze inzet.

 

Weggevers

Een ebook schrijven en deze gratis beschikbaar maken is een erg waardevolle weggever voor je doelgroep, maar je kunt ook kleinere weggevers maken. Wat dacht je van een checklist, een samenvatting van je boek, een vragenlijst etc.

 

Veelgestelde vragen

Hoe goed je uitleg ook is, mensen hebben vrijwel altijd nog vragen. Veel van deze vragen komen zelfs vaker voor. Om niet telkens dezelfde vragen te beantwoorden kan ik je aanraden een pagina met veelgestelde vragen op je website te zetten. Dit zijn de vragen die vaak terugkomen. Elke vraag kun je samen met het antwoord weer delen op je social media kanalen.

 

Opinie stuk

Als expert in je eigen vakgebied heb je vast wel een mening over een veelgebruikt systeem of nieuwe ontwikkelingen die je om je heen ziet gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld voedingsdeskundige bent zie je vaak allerlei nieuwe diëten voorbij komen. Men wil graag weten hoe jij daarover denkt. Schrijf het daarom op en deel het met je doelgroep.

 

Vloggen

Sinds Big Brother in 1999 voor het eerst werd uitgezonden is reality tv niet meer weg te denken uit het Nederlandse televisielandschap. Ook online kun je al jaren een kijkje nemen in het dagelijks leven van iedereen die dit maar wilt delen. Waarom? Omdat mensen het interessant vinden. Mensen willen zien wat je doet en vloggen is daar een uitstekend middel voor.

 

Videos

Waar je met vloggen juist je volgers achter de schermen meeneemt, doe je met het delen van videos juist het tegenovergestelde. Je kunt tips delen, laten zien hoe dingen werken, je kunt trainingen geven en vele andere interessante inspirerende videos maken.

 

Templates

Stel je hebt een speciale manier waarop je zaken aanpakt en deze wil je graag delen met je doelgroep. Doe dit dan in de vorm van een template. Deze kunnen ze zelf invullen en misschien wel dagelijks gebruiken. Zien ze ook mooi elke dag je logo op die template staan. Goede reclame!

 

Enquête

Mensen delen graag hun mening. Een enquête is een uitstekend middel om je doelgroep om hun mening te vragen. Waarschijnlijk vinden ze het leuk om in te vullen en het geeft je goede informatie over wat je doelgroep nu daadwerkelijk van je verwacht. Mits je de juiste vragen stelt natuurlijk.

 

Quotes

Quotes van jezelf of quotes van bekende mensen doen het altijd goed. Op internet kun je websites vinden die vol staan met bekende en onbekende quotes. Maak een lijst van quotes die betrekking hebben op jouw vakgebied. Ze ze in een plaatje en deel ze met je doelgroep.

 

Quiz

Een quiz over je vakgebied is een super leuke manier om mensen te bereiken. Hang er een leuke prijs aan en je zult zien dat men dit gaat delen op hun social media kanalen. Dit kan je bereik aanzienlijk vergroten.

 

Q&A sessies

Q&A staat voor questions and answers, ofwel vraag en antwoord sessies. Ga live op één van je social media kanalen en beantwoord direct alle vragen die je volgers aan jou willen stellen.

 

Webinar

Het geven van een webinar of live online training is een uitstekende manier om mensen te laten zien wat je in huis hebt en ze te informeren en inspireren met je kennis. Het handige voor zowel jezelf als je doelgroep is dat ze de webinar gewoon lekker thuis vanaf hun pc, tablet of smartphone kunnen volgen. Je kunt de deelnemers super waardevolle informatie geven dat je niet kunt doen in een blog. Schrijf je trouwens hier in voor mijn gratis webinar.

 

Een dag in het leven van

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of het nu nog een ding is, maar vroeger hadden veel meisjes die ik kende een dagboek. Daar schreven ze hun dagelijkse gedachten in op. Als mensen je volgen op social media, doen ze dit niet om elke dag een nieuwe aanbieding voorbij te zien komen. Ze willen juist zien wat je doet en er ook over lezen. Schrijf daarom eens op wat je op een dag gedaan hebt. Wat voor jou misschien de normaalste zaak van de wereld is, is voor je volgers wellicht heel interessant leesvoer.

 

Infographics

Een infographic is een manier om een grote berg aan informatie grafisch te verpakken. Je geeft feiten en cijfers weer in handige afbeeldingen en grafiekjes en zet dit op een enkele sheet. Google maar eens op infographic afbeeldingen en je krijgt een hele waslijst te zien.

 

Interview

Een interview met jezelf, een collega, een klant of misschien wel een bekende Nederlander. Je kunt in een interview ontzettend veel informatie en persoonlijke zaken kwijt die je in andere content niet kwijt kunt.

 

Lijstjes

Lijstjes zijn super populair en ook makkelijk te maken. 10 redenen waarom muziek op de werkvloer je productiever maakt, of 5 lessen die ondernemers kunnen leren van The Profit. Lijstjes zijn leuk en interessant voor je doelgroep.

 

Polls

Bij een poll stel je een multiple choice vraag aan je doelgroep. Het is een ludieke manier om meer te weten te komen over de voorkeur van de je doelgroep en (potentiële) klanten.

 

Podcast

Een podcast maken is toch wel één van mijn favoriete bezigheden. Een podcast is een geluidsopname van jezelf of van jezelf en anderen waar je praat over je vakgebied. Voor mij voelt het als mijn eigen online radio show. Ik host de podcast van Continu Klanten bij https://anchor.fm. Zij zorgen ervoor dat mijn podcast te beluisteren is via bekende kanalen als bijvoorbeeld Spotify.

 

Pinboards

Wanneer je doelgroep bestaat uit vrouwen kun je eigenlijk niet om Pinterest heen. Dit netwerk wordt vooral gebruikt door vrouwen om pinboards te maken en interessante foto’s in op te slaan die ze tegenkomen op het web. Een pinboard is niets anders dan een digitaal prikbord waar je een soort fotocollage op hebt geplakt. Je kunt meerdere pinboards maken over meerdere onderwerpen en deze delen met je netwerk.

 

Persberichten

Heb je iets te vieren? Ga je een nieuwe methode lanceren? Doe je iets speciaals voor de regio? Stuur een persbericht uit naar lokale en regionale media. Zij zijn zelf vaak ook op zoek naar interessante content om te delen met hun lezers. Niet geschoten is altijd mis.

 

Foto’s

Het medium bij uitstek voor het delen van foto’s, is natuurlijk Instagram. Laat je volgers zien waar je op dagelijkse basis mee bezig bent, gebruik Hashtags en locatiegegevens om je posts extra kracht bij te zetten. Het hoeft echt niet allemaal perfect te zijn. Deel gewoon de foto’s die je leuk vindt.

 

User generated content

Dit is een hele belangrijke voor op je website. User generated content is content die niet door jezelf, maar door je klanten wordt gemaakt. Het zijn de reviews op je website, social media kanalen, Google en review sites. Het zijn de testimonials van je klanten op je website en ook zelfs de positieve reacties die men onder social media berichten van je plaatst.

 

Nieuws

Heb je iets nieuws te delen, deel het dan ook! Een nieuwe collega, een nieuwe pand, een nieuwe methode. Wanneer er ook maar iets voorbij komt dat nieuwswaardig is, ga typen en delen.